Zonnepanelen, schaduw en zon

Het meeste rendement heb je van zonnepanelen als deze geplaatst zijn op een dak waar de hele dag de zon op staat. Helaas is dat meestal niet het geval. Hoe afhankelijk is het rendement van zonnepanelen van daglicht?

Er schreven het al, hoe meer zon, hoe meer rendement. Maar dat betekent niet dat de zonnepanelen niets opleveren als het bewolkt is of als de zon niet recht op het zonnepaneel schijnt. Wel daalt de effectiviteit dan sterk.

Zonnepanelen gericht op het zuiden zijn optimaal, maar het rendement van zonnepanelen die op het oosten of westen zijn gericht leveren nog een goed rendement op.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat het rendement van alle zonnepanelen op je dak daalt als er één van de panelen in de schaduw staat. De zonnepanelen zijn namelijk gekoppeld.

Berekenen van het rendement zonnepanelen

Kortom, het bepalen van het rendement van zonnepanelen is niet eenvoudig. Maar een deskundige kan dat wel heel goed bepalen als hij de situatie bekijkt. Hij kijkt dan naar de positie van het dak en naar hindernissen als bomen en andere huizen die zon kunnen wegnemen.

Via Solvari kun je gratis en vrijblijvend met zulke deskundigen op het gebied van zonnepanelen in contact komen. Deze specialisten kunnen je alles over zonnepanelen en het rendement van zonnepanelen vertellen!