Wat is een zonneboiler?


Een zonneboiler is een installatie waarmee je het licht van de zon opvangt om daarmee water te verwarmen voor bijvoorbeeld de douche, het bad en de afwas. Een zonneboiler wordt vaak verward met een zonnepaneel maar het is dus heel iets anders.

Verschil tussen een zonneboiler en zonnepanelen

Met een zonnepaneel wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water.

Een zonneboiler zorgt dus alleen voor warm water terwijl je met de energie van je zonnepanelen ook bijvoorbeeld televisie kunt kijken of de verlichting kan laten branden.

De verwarring komt omdat ze zonneboiler de zonnewarmte opvangt met een zonnecollector, en zo'n zonnecollector lijkt op een zonnepaneel. De zonneboiler-installatie bestaat daarnaast ook nog uit een warmwaterreservoir, een circulatiepomp en een warmte regelaar.


Wat is de besparing met een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt het licht van de zon om water te verwarmen (dus niet de warmte van de zon!). Dat is behoorlijk rendabel want 1 vierkante meter van het dak kan zo evenveel warmte produceren als 100 kub aardgas. Gemiddeld verzorgt een zonneboiler zo'n 60 procent van het warme water in een huishouden. Tevens kan er stroom worden bespaard omdat de zonneboiler warm water levert aan apparaten als de vaatwasser en de wasmachine die normaal zelf koud water moeten opwarmen.

Wat kost een zonneboiler

Kijk hier voor een persoonlijke prijsopgave. De prijs van een zonneboiler is namelijk afhankelijk van veel factoren.