BTW zonnepanelen terugvragen


Als je als particulier zonnepanelen aanschaft kun je de BTW terugkrijgen. Het betreft zowel de BTW op de zonnepanelen zelf als de installatie van de zonnepanelen. Dat is een flink bedrag! Maar let op, je moet het wel terugvragen, want als je niets doet krijg je ook niets terug!

De BTW bedraagt 21% van de prijs van de zonnepanelen. Het gaat dus al snel om een bedrag boven de 500 euro. Laat dit niet schieten! De truc is dat je je als ondernemer inschrijft met je zonnepanelen (die stroom leveren aan het energiebedrijf) als inkomstenbron. Het daarvoor benodigde investering (de zonnepanelen) zijn dan je bedrijfskosten waarvan je de BTW kunt aftrekken. Zo dien je te handelen:

We gaan er van uit dat je particulier bent en dus nog geen BTW aangifte doet.

Lever je stroom aan het energiebedrag? Dan ben je ondernemer

Maar eerst even dit: Als je je overtollige stroom aan het energiebedrijf levert, wat veel mensen doen, dan ben je vanaf de dag dat je daarmee begint volgens de Belastingdienst een ondernemer en moet je dus eigenlijk BTW aangifte doen. Is dat schrikken? Geen nood, het gaat normaal gesproken om bedragen die onder de voet van de kleine ondernemersregeling vallen en daar gaat de Belastingdienst ook van uit. Doe je dus niets, dan zal de Belastingdienst je daarop niet aanspreken, maar je kunt dan ook die honderden euro's aan BTW voor de zonnepanelen zelf niet terugvragen.

Stap 1: Meld je aan als ondernemer

Dus om de BTW op de zonnepanelen terug te krijgen ga je je toch aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. Dit moet binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de zonnepanelen hebt gekocht (of eerder). Gebruik daarvoor het formulier "Opgaaf startende ondernemer" dat je vind op Belastingdienst.nl

Op het formulier geef je aan dat je een eenmanszaak hebt, als opdrachtgever geef je het energiebedrijf op waaraan je je stroom levert en als aantal uren dat je voor je onderneming werkt voer je 0 uur in. Vervolgens moet je de betaalde BTW en de te betalen BTW opgeven. De betaalde BTW is de BTW op de factuur van je zonnepanelen, dat is duidelijk. De te betalen BTW is wat lastiger. Dit werkt met een forfait dat afhankelijk is van het opwekvermogen van de zonnepanelen. Dit forfait is in feite een schatting van de Belastingdienst van de BTW die jij van het energiebedrijf zou moeten krijgen. Zoek in de tabel van de Belastingdienst op welk forfait bij de capaciteit van jouw nieuwe zonnepanelen hoort en vul dit in als te betalen BTW.

Het saldo van de BTW op je zonnepanelen minus het forfait is het bedrag aan BTW dat je van de Belastingdienst terug krijgt.

Tip: Heb je verder geen inkomsten als ondernemer? Doe er dan, als je dit formulier met aanmelding als ondernemer naar de Belastingdienst opstuurt, meteen een verzoek bij om ontheffing te krijgen van BTW-aangifte. Anders moet je het jaar erop weer de "ontvangen" BTW via het forfait opgeven.


Stap 2: Wachten

Ongeveer een week na het opsturen van je aanmelding als ondernemer krijg je een BTW nummer in de post en de twee weken daarna krijg je eerst een brief met een gebruikersnaam en later een brief met een wachtwoord om digitaal aangifte te doen.

Stap 3: BTW aangifte doen

Gefeliciteerd, je bent nu ondernemer. Maar je moet nu wel ieder kwartaal de BTW opgeven (het eerste jaar, daarna niet meer als je de bovenstaande ontheffing hebt aangevraagd en gekregen). Het eerste kwartaal geeft je de bij stap 1 berekende betaalde BTW (factuur zonnepanelen) en ontvangen BTW (forfait) op. Je kunt het hele forfait (is eigenlijk voor een heel jaar) invullen. Want bij de overige kanalen vul je bij alles nul in. Doe wel ieder kwartaal op tijd aangifte want anders kun je nog een boete krijgen ook!

Gedoe?

Ja, het bovenstaande is best wel wat gedoe, vooral omdat je ook de andere kwartalen BTW-aangifte moet doen. Maar het levert je wel (gemiddeld) ruim 500 euro op, en dat is het toch wel waard. Je kunt ook niets doen, maar dan laat je dat geld lopen.